aanpassen of niet

Elke dag doen we kleine aanpassingen. We doen de meeste bijna ongemerkt. Zo blijft er aansluiting tussen de binnen en de buitenwereld. Voor ons als mens en even zo goed voor teams en organisaties.

Niks mis met aanpassen. Het levert vaak voordelen op. Het zelfde kost minder energie en/of er kan meer met dezelfde energie.

Om de zoveel tijd zijn grotere aanpassingen aan de orde. Als kind ga je elk jaar naar een nieuwe klas en dan volgt de sprong naar een middelbare school. Als organisatie lever je diensten en om de zoveel tijd is het zaak om compleet nieuwe diensten te ontwikkelen.

De aanpassing is zicht en tastbaar en vaak onderwerp van onze gesprekken en marketing. Als veranderaar kijk ik vaak naar wat niet zicht- en tastbaar is om een krachtige verandering te creëren.

Je neemt jezelf mee naar de nieuwe school en als team en organisatie naar een nieuwe dienst. Welke krachten en kwaliteiten veranderen niet. Wat is de authentieke kern, de kracht en passie waarop de uiterlijke verandering steunt?

Wat is die van jou?

Alleen als je weet wat je niet moet veranderen kun je succesvolle aanpassingen doen.