jullie

Jullie afdeling levert slecht werk. Jullie maken ruzie. Jullie zijn daar goed in.

Ineens ben je geen individu meer. Niet langer een volwassene verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Je bent onderdeel van een groep in de ogen van de "jullie" zegger.

Je persoonlijke kwaliteiten, woorden en daden doen er niet meer toe. Je bent nu een groep waarvan de samenstelling bepaald wordt door de jullie-zegger.

En wat de groep doet of niet doet, wel of niet is. Jij bent het.

Jullie zegt: niet ik. Jullie zegt niet wie wel. Laat staan wat precies wel of niet.

Jullie, letterlijk jij en wat andere lui, is een fictieve eenheid, iets dat niet werkelijk bestaat en waar niemand verantwoordelijkheid heeft. Jullie is het einde van een constructief gesprek over wat er niet of wel goed gaat en wie daar iets in kunnen betekenen.

Jullie heeft het altijd gedaan en jullie is niet ik.

sportschool

De sportscholen zijn weer open. Advertenties en mailcampagnes worden op ons afgevuurd. Lid worden is zo gebeurt. Geen inschrijfgeld, tas cadeau, je kunt gelijk terecht. Wie wel er na Covid niet weer bewegen en fit zijn? Kom regelmatig dan is een gezonder, fit lichaam je deel.

Enthousiast trekken velen naar de sportscholen, nieuwe gymspullen aan, de lessen stromen vol. Met een kleine investering van 3-4 uur per week bereik je een gelukkigere jij. Dat is pas een goede business case voor verandering.

Echt?

Velen zullen over een paar maanden nog wel betalen voor hun sportschool. De gymspullen liggen achter in de kast. De intentie om aan de slag te gaan blijft. Daadwerkelijk gaan op regelmatige basis.....niet.

Veel veranderingen in organisaties en ons persoonlijk leven wacht het zelfde lot. De intentie en de eerste stappen zijn snel genomen. Vaak komen we nog een paar keer terug bij de intentie en pakken we het met nieuwe methoden weer op. We proberen een 21-day challenge, peer pressure, atomic habits, nieuwe spullen, nieuwe meet methoden en apps, nieuwe project aanpak. Helaas.

Werkelijk veranderen gaat over meer dan een aantrekkelijk idee, iets dat mentaal klopt. Wil jij een strategische verandering in je leven die beklijft? Dan is er meer nodig. Ik help je graag, klik hier voor een het plannen van je kennismaking.

gesprek

het belangrijkste gesprek dat je hebt

is het gesprek met jezelf

je staat er mee op, loopt er mee rond en gaat er mee naar bed

uiteindelijk ga je er ook naar handelen

goed of slecht

kijk er naar

ontdek wat je jezelf verteld,

leer jezelf kennen,

ben jij die boodschappen?

onderzoek of ze waar zijn.

is het absoluut waar?

hoe reageer je als je het gelooft?

wat zou je zijn zonder deze gedachte?

wat triggered je om die gedachte te leven?

wat ga je uit de weg?

wat heb je in je verleden niet gezegd of kunnen zeggen

zie het, zeg het

luister en zie het gesprek met jezelf vrijer worden, authentiek.

minder herhalingen, minder strijd.

mondkapje?

Wel of niet? Het was nooit een vraag.

Totdat onze overheid maatregelen gingen invoeren om de Covid pandemie te bestrijden.

Je ging een mondkapje dragen: in het ov, niet op straat, niet als je jonger dan 12 bent wel als je een publieke ruimte in gaat, niet als je om medische redenen geen kapje kan dragen. Wel als je loopt in een publieke ruimte, niet als je zit.

In Nederland communiceerde onze overheid vele inhoudelijke redenen waarom we een mondkapje moesten dragen. Het zou ons onder andere helpen om afstand te houden. Het werd al snel nog Nederlandser, veel gepolder, veel discussies over doel en effect, met allerlei wisselende uitzonderingen tot gevolg.

Uitzonderingen die de uitvoering hopeloos ingewikkeld maakten. Ondertussen kreeg ons gevoel van gezamenlijk strijden voor een algemeen doel een grotere knauw. Verwarring, discussie, wantrouwen. Waar zijn we nu aan toe?

In Malta waar ik een week was gedurende de Europese covid aanpak was het even anders geregeld. Hier op een rots midden in de middellandse zee geen gepolder. De regel was simpel en eenduidig. Iedereen altijd een mondkapje buitenshuis. Ja zelfs midden in de natuur. Ja ook in je eentje. Er was geen gemor of onduidelijkheid iedereen deed mee. Waarom?

Omdat het een gemeenschappelijk doel was. Met heldere spel regels. Wandelend in de natuur vond ik het mondkapje vanuit risico op besmetting totaal overbodig. De regel was echter simpel en maakte dat ik er weinig energie aan kwijt was . Zodra je iemand zag deed je het kapje weer goed voor je mond, hield je afstand. De ander deed het zelfde en zo droegen we met een glimlach en knipoog zichtbaar bij aan het bereiken van een gezamenlijk doel.

Nu Covid op zijn retour lijkt gaan we de maatregelen afbouwen. Dat doen we in Nederland geleidelijk en met oog voor ieders belangen. Uitzondering op uitzondering met de mogelijkheid dat we toch weer strenger gaan worden.

Vanochtend ging ik bloed geven bij de bloedbank. Daar hingen nog? of weer? briefjes over mondkapjes. Vele zichtbaar oud. De verwarring sloeg bij mij toe. Moest ik hier nu wel of geen mondkapje dragen...en waarom?

Ik kwam bij de bloedbank om bij te dragen aan een algemeen belang. Maar schond ik nu een ander algemeen belang? Wantrouwend keek ik om me heen naar aanwijzingen. Ik wou graag het goede doen. Maar hoe?

Mensen willen volgens mij altijd graag bijdragen aan een algemeen belang. Waar maakt jouw team of organisatie het ingewikkeld? Waar wordt het mentaal, ingewikkeld ipv simpel en helder? Waar wint hoofd het van hart? Uitzondering van wij?

en dan

Een goede dag start is goud waard. Youtube staat er vol mee. Allerlei goed en minder goed onderbouwde verhalen waarom vroeg opstaan je productiviteit enorm kan boosten. Je gaat vroeg uit de veren en gelijk aan de slag. Je ontbijt, gaat sporten, neemt een douche. Vol energie en gesteund door de boost van de vroege activiteiten begint je dag.

De eerste todo's van de dag vinkje af. Je gaat lekker. De ochtend vordert.

en dan

een telefoontje, mailtje of app-je waar je, bijvoorbeeld gezien je rol, wel gelijk iets mee moet of wil. De inhoud is vriendelijk en niet iets waar je gelijk iets mee moet.

je pakt je wensen of todo-lijst weer en pikt een volgend onderwerp.

ergens merk je bij het kiezen dat je iets minder gefocust bent.

je dwingt jezelf te focussen, je bent je snelheid kwijt en je aandacht begint te dwalen.

niet veel later vind je jezelf terug in je mailbox, je todo lijst of zelfs op youtube of facebook. Koffie halen?

Wat is er gebeurt? Grote kans dat je toch geraakt bent door dat vriendelijke berichtje dat je onderbrak.

Er zit voor jou iets aan vast dat zo oncomfortabel is dat de lamlendigheid die je nu ervaart minder erg is.

Best wel heftig toch? Als een deel van je dag verliezen blijkbaar oke voor je is?

Wellicht een goed idee om toch 10 minuten naar dat berichtje te kijken? Lijkt een rendabele investering.

Wat doet dat berichtje onderwater bij je? Welke gevoelens roept het op, welke thema's en welke behoeften?

Zie ze, benoem ze voor jezelf, zie je zelf.

Grote kans dat je gelijk weer in flow komt ook al doe je nog steeds niks met de inhoud van het berichtje.

Ps: niet zeker wat je voelt...hier vind je een lijst om je op weg te helpen.

discipline

Bewegen is goed voor je lichaam. Veel mensen beginnen fanatiek met regelmatig bewegen. Ze kopen spullen worden lid van een sportclub. Ervaren de voordelen. Lijken er zelfs plezier aan te beleven. Een paar maanden later zijn ze weer gestopt. Was het toch niet hun ding. Paste het niet in hun schema.

We beschouwen ons zelf als een ik. Een enkele ik die steeds het zelfde is en besluiten neemt voor het geheel. In werkelijkheid worden de meeste mensen gestuurd door vele ik-ken. Luister maar naar de stemmen in je hoofd. Je moet een besluit nemen. Meerdere redenaties gaan rond door je hoofd. Vaak is er een die zegt dat je het zeker moet doen. Pakt het niet goed uit? Dan zegt diezelfde stem ik zei het toch, geen goed idee. Tegen wie praat die ik? Zijn er dan twee ikken? Wie waren die andere redenaties? En hoezo is de mening ineens helemaal anders. De feiten zijn niet veranderd.

Er is niet een ik, geen eenheid. Een manier om meer eenheid te ervaren is door bewust de ikken te negeren. Ze geen energie te geven. Het sport besluit hoe dan ook uit te voeren. Al gillen alle ikken in je hoofd dat je te moe bent of er andere zaken belangrijker zijn. Toch gaan. Ga je alleen op wilskracht, zonder dieper liggende reden, dan zul je vroeg of later struikelen. Een goede reden om naast een gezond lichaam toch te gaan is dat deze discipline je de kans geeft je vele ik-ken bewust te negeren. Het geeft je eigenwaarde en authentieke zelf een boost. Je ervaart meer kracht, rust en eenheid na het sporten. Je voelt je goed en heel.

Discipline.

bepalen

Vandaag kwam ik via een app-je op briljante wijze in aanraking met twee absolute nogo's als je in een positie bent of lijkt te zijn om iets te bepalen. 

Iets bepalen voor een ander en je daar zelf niet aan houden.

Welk kind heeft het niet meegemaakt? Ouders bepalen, maar houden zich zelf niet aan de regel zonder dat daar een goed uitlegbare reden voor is. Het is uit te leggen dat om goed uitgerust te zijn een kind meer slaap nodig heeft dan een volwassene. Het is niet uit te leggen dat een kind zijn groente moet eten terwijl een of beide ouders daar maar beperkt aan mee doen. Groente is gezond voor ieder.

Iets achteraf bepalen.

Je bent halverwege een activiteit of hebt toegezegd ergens aan bij te dragen. Plotseling introduceert iemand met enige (geveinsde) autoriteit een nieuwe regel. Er is niet echt ruimte voor overleg. Je doet niet meer mee of je legt je er bij neer. Iedereen kan leven met aanpassing van de regels. Mits er werkelijk een vrije keuze is. Niemand kan er mee leven als een enkeling de regels achteraf en eenzijdig aanpast. Hoe goed verpakt ook het voelt dan toch als manipulatie en misbruik.

regen

net als zonneschijn het doet wat met ons.

we zijn vrolijker als de zon schijnt, treden naar buiten, gaan makkelijker contact aan.

na dagen donker en regen kunnen we een herfst mood ervaren. we trekken ons terug.

net als door regen worden we beïnvloed door alles in onze omgeving.

vrienden, collega's, architectuur, kunst, eten, advertenties, ....

we zijn in essentie open systemen. Vaak onbewust van de invloeden die ons gedrag sturen.

invloed die onbewust de dialogen in ons hoofd mede vormgeven.

laten we ons wel of niet beïnvloeden?

gaan we wel of niet wandelen als het regent? 

Zoals een vriend regelmatig zegt: er is geen slecht weer alleen slechte kleding.

zit

of beweeg. Wat je ook doet of juist niet doet. Mensen zijn zoveel meer dan machines.

Als mens kun je reflecteren op wat je doet en hoe je het doet. Hoe je het laatste klusje of taakje op je todo list hebt gedaan. Hoe het met je gezin en vrienden gaat. Hoe jij er eigenlijk zelf voorstaat. Hoe....

Dat kun je taak gericht en volgens een vast proces doen. Bijvoorbeeld via de Getting Things Done aanpak. Met verschillende "vlieghoogten" met meer of minder detail kijk je naar levensgebieden en daar maar je ToDo lijstjes voor. Praktisch, effectief en geformaliseerd. De kans dat je daarmee in de gebaande paden of je grove blijft hangen is behoorlijk.

Mensen kunnen iets meer. Zodra je bewust of onbewust je frontale kwab met rust laat. Ophoudt met if then else. Ophoudt met taakjes, zorgen en wensen. Stopt met afleiding. Dan gebeurt er iets magisch.

Je kunt formeel zittend mediteren. Ik zit zelf elke dag 20 min. Je kunt ook sporten, tuinieren, meimeren, door het bos lopen kortom alles waarbij je niet actief gaat nadenken maar gewoon aanwezig bent.

Dan wordt het stil in je hoofd, is er dat gevoel van rust en oke zijn. Vaak komt er dan ongevraagd een inzicht die je visie verandert. Een inzicht dat voorbij gaat aan een taakje in een project zelfs aan het hele project.

Je kunt een tipje van je essentie zien....en wellicht is dat project dan helemaal niet meer zo relevant.

aanpassen of niet

Elke dag doen we kleine aanpassingen. We doen de meeste bijna ongemerkt. Zo blijft er aansluiting tussen de binnen en de buitenwereld. Voor ons als mens en even zo goed voor teams en organisaties.

Niks mis met aanpassen. Het levert vaak voordelen op. Het zelfde kost minder energie en/of er kan meer met dezelfde energie.

Om de zoveel tijd zijn grotere aanpassingen aan de orde. Als kind ga je elk jaar naar een nieuwe klas en dan volgt de sprong naar een middelbare school. Als organisatie lever je diensten en om de zoveel tijd is het zaak om compleet nieuwe diensten te ontwikkelen.

De aanpassing is zicht en tastbaar en vaak onderwerp van onze gesprekken en marketing. Als veranderaar kijk ik vaak naar wat niet zicht- en tastbaar is om een krachtige verandering te creëren.

Je neemt jezelf mee naar de nieuwe school en als team en organisatie naar een nieuwe dienst. Welke krachten en kwaliteiten veranderen niet. Wat is de authentieke kern, de kracht en passie waarop de uiterlijke verandering steunt?

Wat is die van jou?

Alleen als je weet wat je niet moet veranderen kun je succesvolle aanpassingen doen.