discipline

Bewegen is goed voor je lichaam. Veel mensen beginnen fanatiek met regelmatig bewegen. Ze kopen spullen worden lid van een sportclub. Ervaren de voordelen. Lijken er zelfs plezier aan te beleven. Een paar maanden later zijn ze weer gestopt. Was het toch niet hun ding. Paste het niet in hun schema.

We beschouwen ons zelf als een ik. Een enkele ik die steeds het zelfde is en besluiten neemt voor het geheel. In werkelijkheid worden de meeste mensen gestuurd door vele ik-ken. Luister maar naar de stemmen in je hoofd. Je moet een besluit nemen. Meerdere redenaties gaan rond door je hoofd. Vaak is er een die zegt dat je het zeker moet doen. Pakt het niet goed uit? Dan zegt diezelfde stem ik zei het toch, geen goed idee. Tegen wie praat die ik? Zijn er dan twee ikken? Wie waren die andere redenaties? En hoezo is de mening ineens helemaal anders. De feiten zijn niet veranderd.

Er is niet een ik, geen eenheid. Een manier om meer eenheid te ervaren is door bewust de ikken te negeren. Ze geen energie te geven. Het sport besluit hoe dan ook uit te voeren. Al gillen alle ikken in je hoofd dat je te moe bent of er andere zaken belangrijker zijn. Toch gaan. Ga je alleen op wilskracht, zonder dieper liggende reden, dan zul je vroeg of later struikelen. Een goede reden om naast een gezond lichaam toch te gaan is dat deze discipline je de kans geeft je vele ik-ken bewust te negeren. Het geeft je eigenwaarde en authentieke zelf een boost. Je ervaart meer kracht, rust en eenheid na het sporten. Je voelt je goed en heel.

Discipline.