mondkapje?

Wel of niet? Het was nooit een vraag.

Totdat onze overheid maatregelen gingen invoeren om de Covid pandemie te bestrijden.

Je ging een mondkapje dragen: in het ov, niet op straat, niet als je jonger dan 12 bent wel als je een publieke ruimte in gaat, niet als je om medische redenen geen kapje kan dragen. Wel als je loopt in een publieke ruimte, niet als je zit.

In Nederland communiceerde onze overheid vele inhoudelijke redenen waarom we een mondkapje moesten dragen. Het zou ons onder andere helpen om afstand te houden. Het werd al snel nog Nederlandser, veel gepolder, veel discussies over doel en effect, met allerlei wisselende uitzonderingen tot gevolg.

Uitzonderingen die de uitvoering hopeloos ingewikkeld maakten. Ondertussen kreeg ons gevoel van gezamenlijk strijden voor een algemeen doel een grotere knauw. Verwarring, discussie, wantrouwen. Waar zijn we nu aan toe?

In Malta waar ik een week was gedurende de Europese covid aanpak was het even anders geregeld. Hier op een rots midden in de middellandse zee geen gepolder. De regel was simpel en eenduidig. Iedereen altijd een mondkapje buitenshuis. Ja zelfs midden in de natuur. Ja ook in je eentje. Er was geen gemor of onduidelijkheid iedereen deed mee. Waarom?

Omdat het een gemeenschappelijk doel was. Met heldere spel regels. Wandelend in de natuur vond ik het mondkapje vanuit risico op besmetting totaal overbodig. De regel was echter simpel en maakte dat ik er weinig energie aan kwijt was . Zodra je iemand zag deed je het kapje weer goed voor je mond, hield je afstand. De ander deed het zelfde en zo droegen we met een glimlach en knipoog zichtbaar bij aan het bereiken van een gezamenlijk doel.

Nu Covid op zijn retour lijkt gaan we de maatregelen afbouwen. Dat doen we in Nederland geleidelijk en met oog voor ieders belangen. Uitzondering op uitzondering met de mogelijkheid dat we toch weer strenger gaan worden.

Vanochtend ging ik bloed geven bij de bloedbank. Daar hingen nog? of weer? briefjes over mondkapjes. Vele zichtbaar oud. De verwarring sloeg bij mij toe. Moest ik hier nu wel of geen mondkapje dragen...en waarom?

Ik kwam bij de bloedbank om bij te dragen aan een algemeen belang. Maar schond ik nu een ander algemeen belang? Wantrouwend keek ik om me heen naar aanwijzingen. Ik wou graag het goede doen. Maar hoe?

Mensen willen volgens mij altijd graag bijdragen aan een algemeen belang. Waar maakt jouw team of organisatie het ingewikkeld? Waar wordt het mentaal, ingewikkeld ipv simpel en helder? Waar wint hoofd het van hart? Uitzondering van wij?