Ieder van ons loopt rond met een soort technical debt. Niet adequate reacties, gevoelens, gedachten en visies teisteren ons elke dag. We zien de patonen (het topje van de ijsberg), ze houden ons tegen in het realiseren van onze diepste verlangens. Oude patronen aanpassen blijkt vaak nogal moeilijk. Waarom?
De laatste 30 jaar werk ik voor grotere organisaties waar veel informatie door verschillende systemen, processen en afdelingen wordt beheerd. Sommige componenten 10 jaar of ouder. De originele ontwikkelaars al lang vertrokken. De eisen aan het systeem nogal veranderd.
Wat nu als klanten van de organisatie gaan klagen? Ze willen een wijziging. Het kost de organisatie geld als er niet snel een aanpassing komt.
Helaas! Om de verandering goed uit te voeren moet dat oude systeem aangepast. Niemand weet hoe, de taal is oud, de functies en het gebruik onduidelijk maar essentieel voor de organisatie.
Er komt een workaround. Niet fraai, wel snel en goed genoeg. De klanten krijgen wat ze willen. Iedereen gaat naar het volgende project. Nu hebben we twee systemen om te onderhouden. Het oude en het nieuwe. De kosten voor de software gaan omhoog. De volgende veranderingen worden moeilijker. De kans op fouten neemt toe. Het systeem wordt onvoorspelbaarder.
Tada Technical Debt.
Als “mens-organisatie” zitten we niet veel anders in elkaar. Onze software, onze ego constructie werkt niet veel anders. Zodra we geboren worden beginnen we reactiepatronen te ontwikkelen op de prikkels die we ervaren. Honger-Schreeuwen-Aandacht-Voedsel ontwikkel je al snel. In de loop van de tijd doe je vele aanpassingen.
De kind versie van jezelf wordt vervangen door de volwassen-jij-programmeur. De eisen aan de volwassen jij zijn anders dan aan het kind jij. De systemen van het kind jij lijken cruciaal voor je voortbestaan maar zijn ook ondoorgrondelijk als volwassenen.
Je bouwt een workaround en gaat verder. Vele workarounds later kost het je steeds meer energie en tijd om tot adequate reacties te komen.
Er zijn veel manieren ontwikkeld om technical debt in software systemen aan te pakken. Een paar gemene delers:
- ze erkennen dat het bestaat
- ontstaan en werking zijn goed bekend
- er is bewuste aandacht, tijd en energie om technical debt te managen.
We bouwen allemaal technical debt op. De vraag is dus niet of maar hoe jij je technical debt managed zodat je wendbaar en licht blijft in het realiseren van je diepste verlangens.