vermijding

Vandaag stond ik eindelijk weer op met zin. Ik was voor de wekker wakker geworden. Had geen pijn en stijfheid in mijn lichaam. Mijn hoofd was helder en rustig, mijn gemoed relaxed. Met kalmte gleed ik de dag in.
Ik maakte de kinderen wakker, nam een koude douche. En was er klaar voor. Het koste me geen moeite en ik kwam al snel in de flow waar ik nu nog in zit.
Dat was de afgelopen dagen wel anders.
Ik was met een vriend naar Barcelona om te werken en bij te kletsen. Aangekomen was het appartement gekraakt en een puinhoop. De week kreeg een drastisch andere invulling ook omdat de wetgeving in Catalunya krakers veel rechten geeft. Wij waren constant alert en konden het huis niet alleen laten. Eind goed al goed. Het appartement is weer terug in eigen bezit, schoon en gerepareerd.
Mijn systeem had wat langer nodig om weer te resetten 😉
Ik was moe en niet echt aanwezig…en “verloor” zo een paar dagen.
Zelf had ik daar een belangrijk aandeel in. Ik voelde me in Barcelona niet oké. Het was spannend waardoor ik ging voor vermijding en makkelijke keuzes. Even ontsnappen aan de spanning.
Ipv goed eten ging ik over op pizza met kaas en varkensvlees (super lekker, ik doe het er slecht op.)
Ipv een pot thee in de avond, ging ik over op een paar glazen rode wijn.
Ipv minimaal acht uur slaap ging ik naar 6 en zelfs minder slaap.
Wegkijken van je interne spanning is kostbaar. Vaak leidt het tot een pijnlijk lichaam, Gestreste gevoelens , Ben je uit verbinding, en wordt je ongericht.
Bijna iedereen heeft vermijdingsstrategieën die hem of haar op de lange termijn uit evenwicht brengen. We kijken liever weg, om even te ontsnappen aan de spanning.
Eenmaal in onbalans is het lastiger om je blinde vlek te zien. Als we niet oppassen rijgen we het ene korte termijn doel aan het volgende. De ene vermijding volgt de ander. De nadelen zetten zich steeds vaster in onze levens.
We verliezen ons gemak, plezier, synchroniciteit en vanzelfsprekendheid.
Tot de vakantie of andere pauze komt en we ons “ineens” realiseren dat het anders moet.
Vaker dan eens nemen we veel van onze patronen mee in de nieuwe situatie en hercreëren we ons verleden opnieuw. We zitten gevangen in onze eigen mentale gevangenis met patronen die diep weggestopt zitten in ons onbewuste.
Zien waar je kleine en grote vermijdingen zitten kan de deur open zetten…
…naar een buitengewone toekomst.