zit

of beweeg. Wat je ook doet of juist niet doet. Mensen zijn zoveel meer dan machines.

Als mens kun je reflecteren op wat je doet en hoe je het doet. Hoe je het laatste klusje of taakje op je todo list hebt gedaan. Hoe het met je gezin en vrienden gaat. Hoe jij er eigenlijk zelf voorstaat. Hoe....

Dat kun je taak gericht en volgens een vast proces doen. Bijvoorbeeld via de Getting Things Done aanpak. Met verschillende "vlieghoogten" met meer of minder detail kijk je naar levensgebieden en daar maar je ToDo lijstjes voor. Praktisch, effectief en geformaliseerd. De kans dat je daarmee in de gebaande paden of je grove blijft hangen is behoorlijk.

Mensen kunnen iets meer. Zodra je bewust of onbewust je frontale kwab met rust laat. Ophoudt met if then else. Ophoudt met taakjes, zorgen en wensen. Stopt met afleiding. Dan gebeurt er iets magisch.

Je kunt formeel zittend mediteren. Ik zit zelf elke dag 20 min. Je kunt ook sporten, tuinieren, meimeren, door het bos lopen kortom alles waarbij je niet actief gaat nadenken maar gewoon aanwezig bent.

Dan wordt het stil in je hoofd, is er dat gevoel van rust en oke zijn. Vaak komt er dan ongevraagd een inzicht die je visie verandert. Een inzicht dat voorbij gaat aan een taakje in een project zelfs aan het hele project.

Je kunt een tipje van je essentie zien....en wellicht is dat project dan helemaal niet meer zo relevant.